Engineering Faculty Entrance - A.U.Th

Γενικα

Το Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) είναι ένα ετήσιο φοιτητικό συνέδριο που διεξάγεται από το 2007 σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα. Στόχος του συνεδρίου είναι να συγκεντρώσει τους φοιτητές όλων των τμημάτων Η.Μ.Μ.Υ ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις καθώς και τις νέες προκλήσεις της αγοράς εργασίας.

Ο κύριος κορμός του προγράμματος του συνεδρίου αποτελείται από παρουσιάσεις εργασιών φοιτητών Η.Μ.Μ.Υ. επιπέδου προπτυχιακής είτε διπλωματικής εργασίας είτε ακόμη και διδακτορικής διατριβής. Τον κορμό αυτό πλαισιώνουν ομιλίες καταξιωμένων επιστημόνων και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέματα που αφορούν τους μηχανικούς του μέλλοντος. Παράλληλα με τις παρουσιάσεις λαμβάνουν χώρα workshops και διαγωνισμοί πάνω στα διάφορα πεδία ενδιαφέροντος.

Είναι χαρά μας να σας προσκαλέσουμε στο 11ο ΣΦΗΜΜΥ που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 19 - 21 Απριλίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

PreΣΦΗΜΜΥ

Το PreΣΦΗΜΜΥ αποτελεί μία από τις νεότερες προσθήκες στο συνέδριο αφού για πρώτη φορά για το ΣΦΗΜΜΥ 8 στην Πάτρα πριν από 3 μόλις χρόνια. Με βασική έμπνευση κάποιους επιτυχημένους διαγωνισμούς για μηχανικούς όπως το hackathon και με στόχο να δώσει την ευκαιρία αλλά και το κίνητρο σε νέους φοιτητές να κάνουν τα πρώτα τους σημαντικά βήματα στο να γίνουν οι καινοτόμοι του αύριο, το PreΣΦΗΜΜΥ ευελπιστεί να αναδειχθεί ως θεσμός για πρωτότυπες εφαρμογές του κλάδου της μηχανικής. Με τέτοια κίνητρα λοιπόν το PreΣΦΗΜΜΥ 4 είναι γεγονός.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 2 στάδια. Στην Α’ φάση οι υποψήφιες ομάδες θα κληθούν μέσα σε 2 ήμερες να γράψουν κώδικα. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει αξιολόγηση από ορισμένη επιτροπή για την ανάδειξη των καλύτερων εξ’ αυτών. Τα επικρατέστερα project θα προκριθούν στην Β’ φάση που θα πραγματοποιηθεί την τρίτη μέρα του συνεδρίου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση σε κοινό και θα βραβευτούν σύμφωνα με την γνώμη τόσο του κοινού όσο και της επιτροπής όλα τα project.

Ως μηχανικοί αποσκοπούμε στο να δημιουργήσουμε στην κοινωνία και να γίνουμε ο μεσάζων παράγοντας μεταξύ του σήμερα και του αύριο μέσα από το έργο μας. Το PreΣΦΗΜΜΥ θέλοντας να προσφέρει στον σκοπό αυτό προσδοκεί στην συμμετοχή σας για να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα για το μέλλον.

VERGINA Laboratory ECE A.U.Th
Entrepreneurship at ECE A.U.Th

Career goes ΣΦΗΜΜΥ

Το ΣΦΗΜΜΥ++ είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε στο ΣΦΗΜΜΥ 6. Πρόκειται για την τρίτη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου. Στόχος του είναι να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ εκπαίδευσης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Η μετάβαση από τη θεωρία στη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας γίνεται με την καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της διαγωγής, τα οποία αποτελούν το θέμα της εκδήλωσης «CAREER GOES ΣΦΗΜΜΥ».

Στα πλαίσια αυτού του γεγονότος, θα στηθούν περίπτερα εταιρειών. Εκεί, θα υπάρχουν εκπρόσωποι κατάλληλα καταρτισμένοι, οι οποίοι θα παρέχουν πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους σχετικά με τη σωστή σύνταξη βιογραφικού, την πρώτη εντύπωση που πρέπει να δώσεις στο μελλοντικό εργοδότη και γενικά με τη συμπεριφορά σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Επίσης, οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, καθώς και τους τομείς στους οποίους ακμάζει η έρευνα για αυτούς που ενδιαφέρονται για καριέρα αυτού του είδους.

Ένα άλλο βασικό κομμάτι της εκδήλωσης είναι τα mock interviews. Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού δίνουν αυτήν τη μοναδική εμπειρία στους σπουδαστές τους. Πρόκειται για πρότυπα συνέντευξης. Αφού οι συμμετέχοντες συλλέξουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, μπορούν να συμμετέχουν σε μια εικονική συνέντευξη. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάς εμπειρία, μαθαίνεις από τα λάθη σου ή ακόμη, μπορεί να προσληφθείς σε μια μεγάλη εταιρία.

Τέλος, παράλληλα θα γίνονται παρουσιάσεις από εκπροσώπους ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων για την απόκτηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.

Διεθνοποίηση

Το ΣΦΗΜΜΥ 11 επιχειρεί να ανοίξει τις πόρτες του σε ΗΜΜΥ άλλων χωρών με αποτέλεσμα να διατηρήσει τον διεθνή χαρακτήρα του ΣΦΗΜΜΥ 10. Στόχος μας είναι η προσέλκυση φοιτητών απο το διεθνή χώρο και η ανάπτυξη του πολυπολιτισμικού φοιτητικού περιβάλλοντος στο συνέδριο. Θα δοθεί η ευκαιρία σε φοιτητές και καθηγητές να παρουσιάσουν εργασίες τους στα αγγλικά και να δούνε το επίπεδο εκπαίδευσης και “ανταγωνισμού” άλλων χωρών του ίδιου πανεπιστημιακού τμήματος. Επίσης η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μηχανικών που φοιτούν ή έχουν αποφοιτήσει σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση αλληλεπίδραση γνώσης και πολιτισμού. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο αλλά οι πιο εύκολα και γρήγορα προσβάσιμες χώρες στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τις οποίες υπάρχει και μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία, Αγγλία και Κύπρος. Ελπίζουμε σε απρόσμενες επισκέψεις φοιτητών από χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.